De voorwaarden van het reizen

Voor iemand met een Nederlands paspoort is het aardig te doen om naar veel landen op de wereld te reizen en te kunnen betreden. Er zijn wel landen waar het een voorwaarde is om bepaalde vaccinaties te hebben, zodat iemand tegen weinig tot geen risico’s staat om ziekten op te lopen die voor hen onbekend waren. Ook is het soms een voorwaarden om een (geldig) visum te hebben, voordat het land van bestemming betreden kan worden. Het niet hebben van een geldig visa kan juridische gevolgen hebben, zoals een boete of zelfs een tijdelijk of permanent verbod om het land opnieuw te bezoeken. Het is dus wel belangrijk dat iemand in bezit is van de correcte visa voordat zij een land bezoeken, om welke reden dan ook.

Visa

Een visum is een stempel, zegel of aantekening in het paspoort, waardoor iemand officiële toestemming heeft om naar een bepaald land te reizen en om er binnen te komen. Het kan er ook uitzien als een apart document. Visa worden uitgegeven door het land waar de reiziger naartoe wilt, wat betekent dat aan het aanvragen van een visum verschillende regels kunnen zitten, afhankelijk van naar welk land er gereisd wordt.

Een visum is maar voor een bepaalde tijd geldig. Voordat het is verstreken, moet de reiziger dus wel uit het land zijn. Wel kan iemand meerdere keren op hetzelfde visum een land betreden wanneer zij gebruik maken van een ander visum. Er bestaan namelijk verschillende types. Een single entry visum geldt voor eenmalige toegang. Wanneer iemand uit het land is, kunnen zij niet meer op dat visum terug reizen. Een double entry betekent dat iemand één keer terug mag keren en op een multiple entry visa mag iemand onbeperkt het land betreden op één visum. Dan zijn er ook nog verschillen de vinden in toeristenvisa, een tijdelijke verblijfsvergunning, een transitvisum of een uitreisvisum.

Visa aanvragen

Zoals al gezegd, gelden er verschillende regels en voorwaarden voor verschillende landen waar iemand aan moet voldoen om een visa te kunnen ontvangen. Draait het bijvoorbeeld om het aanvragen van een visa voor Cuba? Dan moet iemand eigenlijk alleen in bezit zijn van een geldig paspoort met duidelijke pasfoto. Daarnaast horen er ook nog een aantal gegevens gedeeld te worden, zoals een verklaringsbrief van een zorgverzekeraar. Zo weet Cuba dat iemand gedekt is, ook zo lang zij in Cuba zijn. Moet iemand een visum voor India hebben? Dan is een geldig paspoort met pasfoto gewenst, maar zijn er ook aanvullende documenten nodig. Dit zijn bijvoorbeeld scans van de informatiepagina van het paspoort waarmee gereisd worden. Dit is toch net weer een stapje meer werk, waardoor iemand wel naar India kan reizen. Zo kan het verschillen per land, waardoor het belangrijk is dat hier goed op gelet wordt voordat er gereisd gaat worden.